Stormy Monday Blues

Stormy Monday Blues”

T-Bone Walker’s Stormy Monday Blues is een klassieker van de bovenste plank. Heel veel artiesten, waaronder Albert King, Eva Cassidy, Lou Rawls, Yethro Tull, Eric Clapton, Gary Moore, The Allman Brothers Band, e.v.a. hebben het nummer op allerlei verschillende manieren vertolkt. Het is zo’n veelzijdig nummer dat elke artiest er zijn eigen stempel op kan drukken. T-Bone Walker nam het op in 1947 bij Black & White Records en werd geproduceerd door Ralph Bass. Gebaseerd op een standaard 12- bar blues, gekenmerkt door de rokerige trompet van sideman Terry Buckner, werd het Walker’s doorbraak en bereikte nummer vijf op de R&B charts in 1948. T-Bone Walker is één van de ware grondleggers van de moderne blues. Als pionier van de elektrische gitaar domineerde hij in de jaren na de Tweede Wereldoorlog de bluescultuur van de Westkust. Als zanger, tekstschrijver en gitarist is hij een bluesarchitect. Wiens ontwerpen nauwkeurig bestudeerd zijn door talloze musici.

BB King

BB King 1950

BB King heeft gezegd dat het nummer hem inspireerde om te beginnen met het spelen van de elektrische gitaar. Niet zo verwonderlijk toen T-Bone Walker eenmaal begon met zijn lenige, strakke muzieklijnen, brak hij de oude patronen van de bluesgitaar tot de grond toe af en bouwde hij een nieuwe stijl op, die helder, scherp en hip was. Jazz-akkoorden….een volle toon…..een nieuw ontspannen gevoel voor timing…..zoiets was in de blues nog niet eerder vertoond.

De betekenis

Dan nu de definitie van “Stormy Monday” Het gaat over iemand die een gebroken hart heeft en gescheiden is van zijn geliefde, er elke dag van de week last van heeft en gek word van ellende. Gepijnigd door schuldgevoelens over wat hij gedaan heeft, op vrijdag en zaterdag los gaat in de kroeg. Op zondag gaat hij weer naar de kerk en bid om vergeving. Hij blijft wanhopig op zoek naar een manier om zijn geliefde terug te vinden. Een ware blues klassieker!

They call it Stormy Monday

But Tuesday’s just as bad

They call it Stormy Monday

But Tuesday’s just as bad

Wednesday’s worse

And Thursday’s also sad

Yes the eagle flies on Friday,

And Saturday I go out to play

Eagle flies on Friday

And Saturday I go out to play

Sunday I go to church

Then I kneel down and pray

Lord have mercy,

Lord have mercy on me

Lord have mercy

My heart’s in misery

Crazy about my baby

Yes, send her back to me

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jennie
Gast
Jennie
7 maanden geleden

Dank je