Prince: For You – 40 years

Voor veel Prince-fans markeerde zijn tweede uitgebrachte titelloze album uit 1979 – met zijn eerste top 40-hit op de Billboard Hot 100, “I Wanna Be Your Lover” – het echte begin van zijn regeerperiode. Echter zijn eigenlijke debuut-lp, For You, viel op 7 april 1978 in 2018 – 40 jaar geleden uit de paarse hemel.

Het album heeft slechts één kleine hit voortgebracht in de dartelende falsetto-jam “Soft and Wet” (nr. 92 op de Hot 100), maar het lanceerde de carrière van een artiest die als geen ander zou regeren en als een one-man band zou doorbreken met de veelsoortige tag “Geproduceerd, Gearrangeert, Gecomponeert en Uitgevoerd door Prince.”Hoewel het album begint met de a capella titeltrack – een waterval van zang die zorgt voor een virtueel Prince-koor – schakelt het snel over naar soul-disco nummers als “In Love” en dan “Soft and Wet,”. For You’s eerste single – en daarmee de debuutsingle van de legendarische carrière van Prince – is het enige van de negen nummers waarvoor de Purple One songwritingcredit deelt. De melodie werd mede geschreven door Chris Moon, die de tiener Prince ontdekte in zijn Moon Sound Studios in Minneapolis, terwijl de ‘pijnlijk verlegen’ toekomstige ster opnames maakte met zijn vroege band Champagne.

Moon, een tekstdichter, begon liedjes te schrijven met Prince, en zo kwamen ze terecht bij “Soft and Wet” voor zijn eerste demo. “‘Soft and wet”, was geen willekeurig nummer dat werd uitgekozen,” herinnert Moon zich. “Ik dacht: ‘Jongens zullen waarschijnlijk niet het primaire publiek zijn voor een 1.58 cm, falsetto-zingend kereltje. Het worden waarschijnlijk meisjes – en het zullen waarschijnlijk jongere meisjes worden die denken dat hij schattig en sexy is. “Maar ik besloot dat, omdat we te maken hadden met jongere mensen, mocht de seksuele component niet schaamteloos zijn, wat we nodig hadden was een dubbelzinnigheid die de muziek aanvulde met wat seksuele energie. Het lied gaat over een kus, maar het kan worden afgeleid dat het lied ook over andere dingen gaat, en dat is waar de meeste mensen aan denken. “Soft and Wet werd “opgevat als een” marketinginstrument “, legt Moon uit, om Prince voor te stellen als de Sexy MF die zich volledig zou kunnen onthullen op toekomstige albums zoals Dirty Mind uit de jaren tachtig. “Het ging om een paar iteraties, maar [de titel] ‘Soft and Wet’ is altijd hetzelfde gebleven,” zegt Moon, die eerder dit jaar zijn rechten van het nummer voor veiling op eBay plaatste maar uiteindelijk niet verkocht . “Aanvankelijk was het alleen maar de titel in de tekst. Hij was er meteen mee verbonden. Na verloop van tijd heeft hij enkele woorden iets aangepast aan zijn eigen stijl. “Moon ging Prince voorstellen aan Owen Husney, die eind 1976 de eerste manager van His Royal Badness werd. “Twee dagen nadat ik Prince ontmoette, gaf ik hem de sleutels van mijn huis”, zegt Husney, wiens nieuwe boek “Famous people who’ve met me” wat verschijnt op For You’s 7 april-jubileum. “Hij wilde niets typisch of normaal doen. Hij was van plan om [For You] een album te maken dat niet alleen zijn talent liet zien, maar hij wilde ook zijn publiek in een nieuwe richting meenemen – en hij wilde niet opgesloten zitten [als een urban artist]. Hij maakte muziek voor iedereen.

prince

Platen contract

“Warner Bros. was precies de juiste plek voor hem, omdat het een zeer kunstenaarsvriendelijk label was. Inmiddels had hij al een aantal topproducenten afgewezen die zijn album zouden produceren. Ik vertrouwde hem zoveel dat ik voor hem vocht om zijn eigen producer te zijn. ‘Inderdaad, David “Z” Rivkin – een technicus ( en de oudere broer van Revolution – Drummer Bobby Z.) werkte met Prince in de Sound 80 Studio te Minneapolis aan For You demo-opnames – zegt: “Op een gegeven moment wilde Warner Bros. [Earth, Wind & Fire’s] Maurice White om Prince te produceren, en dat wilde hij niet. Hij zei: “Nee, ik ga het zelf doen. Ik heb die ouderwetse rotzooi niet nodig. “Hij verwierp toen stijlen als R & B.”

Lenny Waronker – de Warner Bros. A & R executive die er voor gezorgd had dat Prince een drieledige contract tekende waarbij het label hem creatieve controle gaf – zegt dat de nieuwe kunstenaar hem ooit in de studio vertelde: “Maak me niet zwart.” En toen noemde hij een reeks artiesten: Eric Clapton, Fleetwood Mac, Sly & the Family Stone, en dat ging maar door. Hij zei: “Dit is waar ik mee vergeleken wil worden.” Ik dacht: “Hij zei gewoon iets tegen me en ik weet dat het belangrijk is, maar ik weet niet precies wat het betekent.” En natuurlijk wat het betekende – en we hebben het allemaal gezien – wat de reikwijdte van zijn muziek was. Hij was een kunstenaar die gewoon zijn eigen spoor omver blies. ‘Hoewel Prince For You zelf zou produceren, werd Tommy Vicari – die met iedereen van Billy Preston tot Santana had gewerkt – aangesteld als uitvoerend producent omdat, zegt Husney, ‘Lenny zei tegen ons:’ Je moet iemand hebben die al gouden albums aan de muur heeft. ‘ En David Z stelde Tommy Vicari voor. ‘Hoewel het album aanvankelijk volledig op Sound 80 moest worden opgenomen, stuitten ze op een aantal technische problemen. “We zijn begonnen bij Sound 80, maar ze waren zo enthousiast dat ze dit gingen doen, dat ze het mengpaneel in de studio veranderden ongeveer een week of zo voordat ze erin gingen”, zegt Husney. “Tommy vliegt de stad in, hij begint met Prince in de studio te werken, maar ze konden niet met het mengpaneel overweg en het zou ongeveer een maand of twee duren om een ander mengpaneel te installeren. En dus zei Tommy: ‘Laten we teruggaan naar L.A.’ En ik zei: ‘Nee. Ik wil hem daar niet in dat nest stoppen van het grote, slechte Los Angeles. ‘”

Prince+contract+clip_4ae5a6ae-f709-4595-9bf9-1b27fcaa387e-prv
1978-xx-xx_For_You_Retail_Poster

In plaats daarvan verplaatste ze de For You-sessies naar de platenfabriek in Sausalito, Californië, omdat het geïsoleerd was, zegt Husney. “Prince zei: ‘Hé, ik wil dat André [Cymone, zijn jeugdvriend en eenmalig bassist] bij ons is.’ En we werden net een gezin in San Francisco. Het was Prince, ik, mijn toenmalige vrouw, André, toen kwam Tommy een beetje later bij ons. We hadden een redwood-huis van drie verdiepingen met uitzicht op de baai van San Francisco in Marin County. We waren daar allemaal samen, hebben ’s ochtends eieren gegeten en ik had ervoor gezorgd dat mensen de vuilnis buiten zetten.’David Z trad ook toe tot de For You-familie in Sausalito en vervolgens in Hollywood, waar het album bij Sound Labs werd gemixt. “Toen het tijd was om te zingen,” zegt hij, “ Prince wist dat ik een absoluut gehoor had, en hij was gefrustreerd om te zingen, dus hij zei:” Ik wil dat David hier de zang doet. “We hadden 35 nummers met zang op elk nummer. Het was helemaal over the top. Ik vond het gewoon te veel, en ik denk dat hij later zei dat hij het ook teveel vond. ‘Een persoon die niet verwelkomd werd door Prince tijdens het maken van For You, was Jon Bream, al jaren muziekcriticus bij The Star Tribune in Minneapolis, en die de biografie van Prince schreef in 1984: Inside the Purple Reign. ‘Toen hij aan het opnemen was,’ zegt Bream, ‘stak ik mijn hand uit naar Owen, die ik al een hele tijd kende, en zei:’ Hé, ik kom naar San Francisco en doe een interview met Prince en een verhaal over hoe jullie het album opnemen. ‘Owen zei:’ Prima. ‘”Dus ik kom daar, en Owen, David Rivkin en Tommy Vicari waren aanwezig. En daar was Prince. We waren in de controlekamer, hij was in de studio. Hij zat achter een drumkit en hij was duidelijk niet blij dat hij me daar kon zien. Hij verliet de studio nooit. Het enige wat hij deed, was zitten met een drumstick in zijn hand, het bekken één noot per keer raken alsof hij zich verveelde, alsof hij de tijd aan het tellen was tot die indringer (ik) weg zou gaan. Owen leek verrast dat Prince zelfs niet eens hallo zei, hij zou niet meewerken. En teleurgesteld zonder verhaal ging ik weg.”

Eind goed al goed

Toen Bream het eindproduct hoorde, zei hij: ‘Ik werd niet omver geblazen. Ik dacht dat het veel belofte zou laten zien, maar ‘Soft and Wet’ leek ongeveer het enige volledig gerealiseerde nummer te zijn. Sommige dingen klinken gewoon onvolledig. “Toch voegt Prince er duidelijk de uitgestrektheid van zijn talent aan toe” omdat hij veel verschillende stijlen liet zien. Er is R & B, er is jazz, er is een beetje pop, er is een beetje blues. Maar ik denk dat de opname nu achteraf waarschijnlijk interessanter is dan destijds. “
Moon had een ander probleem toen hij zijn voltooide exemplaar van For You kreeg: hij zegt dat hij geen eer kreeg voor een nummer wat hij mede gecomponeerd had het luchtige, zinderende “My Love Is Forever.” “Ik belde Owen op en zei: ‘Kijk , Ik moet met Prince praten om dit op te lossen ”, zegt Moon. ‘Dus Prince belde me op en ik zei:’ Ik denk dat dit het enige goede ding is om te doen; jij hebt een nummer waar ik de helft van heb geschreven, ik zou het leuk vinden om een heel liedje van jou te krijgen waar ik de helft van heb geschreven.’ We kwamen tot een overeenkomst en hij gaf mij een lied wat we samen hadden geschreven: ‘We’ll Make It Through the Storm.’ “
Wat betreft over het vonnis van For You zegt Warner Bros., Waronker: “Ik denk niet dat er iemand op en neer springt en zegt dat we de Prince hadden waarvan we wisten dat hij een superster zou worden. Maar ik denk dat iedereen zich heel goed voelde over hem. Het ging veel meer om gewoon geduldig te zijn om te zien wat er ging gebeuren. Het is zeker niet moeilijk om vast te houden aan iemand die een redelijk aantal platen heeft verkocht. Ik wist dat hij het op een gegeven moment zou doorbreken ‘
For You heeft meer aandacht gekregen sinds Prince zijn dood, aldus Husney: “Mensen gaan terug en ontdekken dat album. Ik krijg steeds meer mensen die me bellen en zeggen ‘Oh my God! Dit is ongelofelijk dat hij dat deed. “Je gaat terug naar nummers als ‘Baby’, waanzinnig: ‘Een verlegen 18-jarige jongen schrijft een lied over twee tieners die aan het daten zijn, en op een dag wordt het meisje zwanger. “En aan het eind van het lied zingt hij: ‘Ik hoop dat onze baby ogen heeft net als de jouwe.’ Als je teruggaat naar dat album, is dat Prince voordat hij een Icon werd. ‘

a7c1399cdeabd83c654c77eef02600c4
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties