My first 45rpm

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is pick-up.jpg

Mijn muzikale reis begon al vroeg, op de leeftijd van 9 jaar, ik kreeg voor mijn verjaardag mijn eigen pick up/platenspeler. Zoals ik me kan herinneren stond er bij ons thuis altijd de radio aan en ik het weekend werden er platen gedraaid. Ook keken we altijd naar muziekdocu’s en muziekprogramma’s zoals Top Pop. Ok ik dwaal af…Maar ik was dus helemaal in mijn noppes met mijn platenspeler jeweetwel z’n pick up waarvan de deksel de box was. Overigens was hij niet dezelfde als deze op de foto hiernaast maar de kleur was wel hetzelfde geel.

En ik weet het nog goed de eerste single die ik kocht was van Suzie Quatro, bij Studio 33 een platenzaak in Oosterhout NB. Natuurlijk had ik Suzie al verschillende keren op tv gezien en ik vond haar geweldig!… (Suzi Quatro, artiestennaam van Susan Kay Quatrocchio (Detroit, 3 Juni 1950, is een Amerikaanse zangeres, basgitariste, radiopersoonlijkheid en actrice. Ze is vooral bekend geworden als glamrockartiest en had in de jaren zeventig veel succes in Europa, Australië en Japan en verkocht wereldwijd 55 miljoen platen.)…. Een vrouw met een gitaar!… Ik had toen nog geen flauw benul waar het nummer over ging natuurlijk hihi 😉 En dat haar gitaar een basgitaar was, maar dat maakt niet uit ik vond haar stoer en geweldig!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is sq1.jpg

De single die ik kocht in 1978 : ‘If you can’t give me love” Ze had toen een top 10-hit mee in Nederland, Groot-Brittannië, België en Australië met achtergrondzang van Smokie (Chris Norman). Waar ze in 1979 ook de single “Stumblin in” mee opnam en ook daar scoorde ze een vette hit mee. Ook in Amerika wat haar eerder nog niet was gelukt haar albums verkochten daar aan het begin van de jaren 70 slecht. En zelfs pogingen om Quatro’s populariteit op te vijzelen via tournees (als voorprogramma van Alice Cooper ) haalden weinig uit. Na 1975 nam de populariteit van Quatro’s glamrock snel af, behalve in Australië.

Ze begon haar muzikale carrière als basgitariste met als artiestennaam ‘Suzi Soul’ bij de meidenband Pleasure Seekers, waarvan ook haar zusters Arlene en Patti deel uitmaakten. In 1971 werd de bandnaam gewijzigd in Cradle en begon de groep stevige rock te spelen. Quatro werd dat jaar ontdekt door platenproducer Mickie Most die in Detroit was voor het produceren van een nieuwe plaat van Jeff Beck. Hij haalde haar over om naar het Verenigd Koninkrijk te verhuizen en een solocarrière te beginnen.

Het begin van haar solo carrière

Haar eerste single Rolling Stone flopte in het Verenigd Koninkrijk, maar werd een nummer 1-hit in Portugal. Most liet nu nummers voor haar schrijven door Nicky Chinn en Mike Chapman, die beroemd waren geworden met hun hits voor The Sweet. Met Can the Can had ze in 1973 zowel in verscheidene Europese landen als in Australië een nummer 1-hit. Er volgden nog drie grote hits 48 Crash (eveneens 1973), Daytona Demon (1974) en Devil Gate Drive (1974). Ook haar eerste twee albums werden grote successen in Europa en Australië. Toen Elvis Presley  hoorde dat ze zijn hit All Shook Up had opgenomen, nodigde hij haar uit naar Graceland te komen. Eigenzinnig sloeg ze de uitnodiging af.

Later in 1979 scoorde ze in Nederland met She’s in love with you. In Australië had ze begin 1981 een hit met Rock Hard.

Intussen was ze in 1978 actrice geworden in de Amerikaanse comedy-serie Happy Days. In zeven afleveringen daarvan speelde ze de rol van Leather Tuscadero, ook als muzikant.

Begin jaren “80 kwam Happy Days ook op de Nederlandse tv, fantastisch vond ik deze serie we keken er altijd naar! Van de muziek ging Suzie naar het toneel en was in de jaren tachtig in uiteenlopende rollen te zien, zowel op televisie als in het theater. In een Londense West End-productie speelde ze Annie Oakley in Annie Get Your Gun (1986). Ze had gastrollen in Britse tv-series als Dempsey and Makepeace  (1985), Absolutely Fabulous (1994) en  Midsomer Murders (2007).

Ze had tweemaal een wekelijks Rock-‘n-roll-programma op BBC Radio 2: van 2000 tot 2002 Rockin’ with Suzi Q en van 2008 tot 2010 Wake Up Little Suzi. Als muzikant toert ze nog steeds. In de 21e eeuw verschenen de albums Back To The Drive (2006), In the Spotlight (2011) en QSP (2017).

  • In 2016 ontving Suzi Quatro vanwege haar verdiensten voor de muziek een eredoctoraat aan de Anglia Ruskin University in Cambridge.
  • 2019 Suzi Q, biografische film met en over Suzi Quatro, met onder anderen Mike Chapman, KT Tunstall, Alice Cooper, Joan Jett, Debbie Harry, Henry Winkler (The Fonz), Tina Weymouth, Patti Quatro, Michael Quatro, Nancy Quatro, Len Tuckey. Regie: Liam Firmager. 
Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is sq2.jpg
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties