Hoe ik de blues ontdekte

We gaan even terug in de tijd naar het jaar 1989: Ik was toen 20 jaar oud en in de ban van Prince, nog steeds mijn nr. 1. artiest. Maar ik hield toen ook al van veel andere genres; Rock, Alternative Rock, Reggae, Funk, Soul, Pop, Country, Soul.)
Een kleine greep van mijn favorieten van toen ( Ik waardeer deze muziek nog steeds hoor) ; Lenny Kravitz, Nirvana, Red Hot Chilli Peppers,
The B-52’s, The Cure, The Stone Roses, The Bangles, Simple Minds, U2, Lisa Stansield, UB40. En zo kan ik nog wel even doorgaan!

Live Aid

Vier jaar eerder in 1985, kwam ik voor het eerst bewust in aanraking met de blues. Op 13 Juli 1985 organiseerden de muzikanten Bob Geldof en Midge Ure, onder de naam Live Aid tegelijkertijd concerten in het Wembley Stadion in Londen en JFK Stadion in Philadelphia, V.S. met als doel: geld inzamelen voor de hongersnood in Ethiopië. Zo ’n festival was in die tijd een heel spektakel waar zo’n beetje de hele wereld naar keek! Net als die miljoenen anderen zat ik aan de buis gekluisterd, met chips en cola op het bijzettafeltje. Toen kwam er een lange man met een gitaar de bühne op lopen, zijn naam was Eric Clapton. Ik had nog nooit van hem gehoord en zat gefascineerd te kijken en te luisteren, naar zijn 20 minuten durende optreden met Phil Collins op drums, die even speciaal van Philadelphia naar Londen was komen vliegen om Eric Clapton te begeleiden en later ook nog met Led Zeppelin mee te spelen.

Eric speelde drie van zijn grote klassiekers: White Room, She’s Waiting en Layla. Geweldig vond ik het! De volgende dag ging ik acuut op onderzoek uit in de bibliotheek, want toen had je nog geen internet! Hihi. Ik vond de cd’s; Time Pieces – Best of Eric Clapton, Money & Cigarettes en Behind the Sun. Die ik vervolgens opnam op cassettebandjes en grijs draaide. Later toen ik geld had gespaard, kocht ik de  verzamelbox  Crossroads. Een collectie van zijn hele oeuvre vanaf The Yardbirds, John Mayall’s Blues Breakers, Cream, Blind Faith, Delaney & Bonnie & Friends, Derek & the Domino’s en zijn solo carrière. Intussen is mijn Clapton verzameling aardig uitgedijd zowel op cd als op vinyl.

Wat ik nog meer ontdekte

Intussen bestormde John Lee Hooker samen met Bonnie Raitt de hitlijsten met “I’m In the Mood” afkomstig van het album “The Healer”, wat ik vervolgens kocht samen met het album “Strong Persuader” van Robert Cray. Ik begon verzamel albums te kopen van Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Sonny Boy Williamson, John Lee Hooker enzo. Ook kwam ik tot de ontdekking dat de muziek van Elvis voor het grootste deel uit blues klassiekers bestaat, wat dus betekent dat ik eigenlijk al veel eerder met de blues in aanraking kwam zonder dat ik dat zelf besefte! Ik ben nl. zo’n beetje opgegroeid met de muziek van Elvis, die bij ons thuis doorlopend gedraaid werd.

In de jaren “90 kon je sparen voor een serie cd’s; The Blues Collection, uitgebracht door DeAgostini. Elke week verscheen er een cd van een andere
blues gigant, ik heb ze alle 52 gespaard. En zo kwam ik in aanraking met de oorsprong van de blues. Ik ben de Italianen dus niet alleen dankbaar voor hun pizza’s !

Gary Moore bracht dat jaar zijn album “Still got the blues” uit, wat nog steeds een van mijn favoriete albums is. Ook begon ik concerten en festivals te bezoeken, een geweldige tijd was dat!

Mijn oom liet me kennismaken met de muziek van Stevie Ray Vaughan, wat had ik hem graag live willen bewonderen maar helaas hij kreeg een dodelijk helikopterongeluk.

Één concert zal ik nooit vergeten; 17 April 1995 in Ahoy, Rotterdam – Eric Clapton. De man die me echt liet kennismaken met de blues!


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties