Het verhaal achter……….Appleknockers Flophouse

Appleknockers Flophouse”, een hit uit 1969 van de beste nederlandse bluesband ooit bestaan; Cuby & the Blizzards. Afkomstig uit het Drentse Grolloo opgericht begin jaren zestig.

De oorspronkelijke bezetting werd geformeerd door Harry Muskee en gitarist Eelco Gelling met Nico Schröder op basgitaar, Hans Kinds op slaggitaar en Wim Kinds op Drums. Later kwam daar ook Herman Brood bij op piano.

In een radio-interview met Hans Schiffers (Avro) vertelde Harry Muskee over zijn relatie met Herman Brood. Daarbij verwees hij naar een boerderij in Grolloo, die hij gehuurd had nadat hij door liefdesverdriet uit Assen vertrokken was. De titel van een van onze songs is “Appleknockers Flophouse”. samen met Herman had bedacht. Flophouse is Amerikaanse “slang”(straattaal) voor een goedkoop logement voor handelsreizigers en seizoenarbeiders zoals appelplukkers ( appleknockers). Het is een autobiografisch nummer over de gezelligheid van de boerderij in Grolloo wat destijds een centrum en broedplaats was van nationale en internationale blues. Herman heeft een tijdje in die boerderij bij me gewoond. Ik kende Herman al heel lang ook zijn familie uit Zwolle.

De platenhoes

De hoes van het gelijknamige album “Appleknockers Flophouse” doet herinneren aan een echte media-rel. Cees Wessel en Anton Witkamp ( destijds labelmanager en copywriter bij Phonogram/Polygram) hadden voor de LP “Appleknockers Flophouse” een publiciteitsstunt bedacht. Ze hadden naast de leden van Cuby & the Blizzards een aantal boeren uit de omgeving van Wezup (gemeente Zweelo) uitgenodigd in het café van Willem Perkaan (bijnaam een vat op klomp’n) voor een fotosessie voor de hoes. Iedereen kreeg gratis eten en drinken. En toen de boeren redelijk goed in de olie waren, bracht Cees Wessels een stripdanseres naar binnen. Die op de tap haar act opvoerde. In die tijd was zoiets een opzienbarende gebeurtenis. De boeren genoten met volle teugen ze vonden het op dat moment prachtig. Toen echter de volgende dag de ontnuchtering toesloeg en men door kreeg dat er foto’s en filmbeelden gemaakt waren, sloeg de paniek toe.

Zelfs de burgemeester Greebe van Zweelo kwam in het geweer om zijn burgers tegen z’n schandaal te beschermen. De foto’s mochten dus niet gebruikt worden, vandaar dat op de hoes alleen de eveneens heel vrolijke bandleden te zien zijn. Ook de door de Vara gemaakte film is nooit uitgezonden. Er zijn al verschillende zoekpogingen geweest om de film op te sporen. Wat bleek, de cameraman van destijds had het filmpje gewoon op zolder liggen. Na het overlijden vond de weduwe het daar en heeft het vervolgens geschonken aan het Eye film museum in Amsterdam. Het filmpje is nu te zien in het Harry Muskee Museum in Grolloo. Hilarisch dat ze daar toen der tijd z’n probleem van hebben gemaakt!  

Cuby & the Blizzards veranderde in de loop der jaren enkele keren van bezetting. In 1977 werd Herman Brood definitief uit de band gezet na de zoveelste arrestatie wegens drugsbezit. Ook Eelco Gelling vertrok om zich samen te voegen met de Golden Earring.

Gelling had het gevoel creatief op een dood spoor te zitten met Cuby & the Blizzards.

Eelco Gelling speelt mee op de Golden Earring albums: Contraband, Grab it for a second en Live. Doordat de band van bezetting veranderde, werd ook de naam een aantal keren veranderd van Cuby & the Blizzards naar Cuby + Blizzards naar Harry Muskee Band naar The Muskee Gang naar Muskee om in de jaren negentig weer terug bij af te zijn bij Cuby & the Blizzards.

Op 26 September 2011 overleed Harry Muskee aan de gevolgen van leverkanker waarmee Cuby & the Blizzards definitief historie werden.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
joke kerkhof
Gast
joke kerkhof
8 maanden geleden

Top Mo