Grainne Duffy – Test of time

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit van deze Ierse jongedame gehoord had, voordat ik dit album in handen kreeg. Grainne Duffy werd geboren en getogen in Castleblayney, County Monaghan, Ierland. Na een aantal jaren in een band te hebben gespeeld samen met haar zussen, wijdde ze zich aan een studie muziek aan de National University of Ireland, Maynooth, waar ze begon te experimenteren met het schrijven van haar eigen songs, geïnspireerd door Carole King’s album Tapestry en Rhythm & Blues.

Haar gitaarspel is beïnvloed door de Memphis en Chicago sound, Stones, Peter Green en Rory Gallagher. Dit album uit 2011 bereikte pas in 2013 de overkant van de plas. In 2015 kwam er een live album uit – Grainne Duffy Live en haar laatst verschenen album Where I belong kwam uit in 2017.

Qua muziekstijl is het niet specifiek te plaatsen; hoofdzakelijk gezien is het blues-rock maar er zijn ook duidelijk invloeden te horen van motown soul, country en zelf celtic en reaggae invloeden. Een album met veel variatie wat lekker in het gehoor ligt. Het vloeit moeiteloos over van de ene naar de andere muziekstijl. Ik werd gelijk gegrepen door haar heerlijke stem, die vaak vergeleken wordt met die van Bonnie Raitt, wat natuurlijk een groot compliment is, maar persoonlijk vind ik dat niet helemaal terecht; Grainne heeft naar mijn mening toch meer soul in haar stem. Terwijl Bonnie een wat meer ruiger geluid heeft.

Het eerste nummer op het album ‘Everyday is een bitterzoet soulnummer, gevolgd door lekkere blues-rock nummers ‘Let me in’ en ‘Rockin rollin Stone waar ze haar gitaar flink laat scheuren. Er word gespeeld met passie en energie. ‘Sweet sweet baby’ is een nummer met een laidback reggaebeat wat uitnodigt tot meezingen. Soul invloeden komen weer naar boven in ‘Don’t you remember’ met extra blazers en hammond orgel. ‘I know we’re gonna be just fine’ een mooie ballad net als het laatste nummer: ‘In my arms’ wat een perfect einde is van dit geweldige album. Grainne Duffy is een naam om te onthouden en na het luisteren van dit album, onder de D in je CD verzameling te zetten!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties