Charles Brown – Driftin’ Blues

De blues werd geboren uit armoede en gaf een krachtige uitdrukking aan de angsten, frustraties en wanhoop van de arme zwarte bevolking. Op andere momenten kon deze muziek een geweldige levensvreugde uitdrukken, mensen aan het dansen krijgen en aantonen dat er zelfs vrolijkheid kan zijn onder de meest ellendige omstandigheden. Hoewel de meeste liedjes van het type zijn ‘I’ve got two feet in the gutter, ain’t life a bitch’ gaan de bluessongs zowel over vreugde als over pijn.

Net als in alle muzikale vormen is de blues echter op het best als de liedjes over verraden liefde en hunkerende harten gaan. En als de liefde geheel verloren is, is het zo gemakkelijk om te zwelgen in de golven van zelfmedelijden. Dat is waar deze song over gaat : “Well I’m drifting and I’m drifting like a ship out on the sea.’

Weinig songs zijn zo obsederend en vol van melancholie. De schrijver en artiest Charles Brown én het label Aladdin, waar hij aan verbonden was, zorgde ervoor dat ‘Driftin’ Blues’ in 1946 een miljoenen hit werd. En een eervolle plaats in de Blues geschiedenis heeft gekregen. Brown, die wiskunde en scheikunde gestudeerd had en als leraar werkte, heeft grote invloed gehad op groten als, Johnny Ace, Ray Charles, B.B. King, Amos Milburn, Floyd Dixon, Lightnin’Hopkins, Albert King, Eric Clapton.

‘Driftin’ Blues’ was het nummer dat de geduchte Chuck Berry een van zijn weinige kansen gaf om over de drempel van rock ‘n’ roll naar blues te stappen. Berry’s versie was net zo goed als de oorspronkelijke van Brown, wat ook geld voor de latere vertolking van Guitar Slim, gemaakt in New Orleans. Als de blues verondersteld wordt emoties op te roepen , moet ‘Driftin’ Blues’ gerekend worden tot de grote klassiekers.

I’m drifting and drifting,
Just like a ship out on the sea. (2x)
Well I ain’t got nobody
In this world to care for me.

If my baby
Would only take me back again. (2x)
I would feel much better, darling,
And at least I’d have a friend.

I give you all my money,
Tell me what more can I do.(2x)
You just a sweet little girl
But I swear you won’t be true.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties