Big Boss Man

Jimmy Reed

Een bluesklassieker van Jimmy Reed, een man die alle regels leek te tarten. Zijn muziek bestond bijna geheel uit puur ritme : lome boogie klanken die als dromerige dronkenschap schenen op te stijgen. Hij klonk ook dronken, wat hij waarschijnlijk ook was vanwege zijn alchoholprobleem of op zijn minst vergeetachtig, alsof zijn optreden elk moment kon ontsporen in wanorde of hilariteit. Maar dat gebeurde nooit! Zijn muziek bleef altijd intrigerend en opwindend.

Big boss man, werd samen met Luther Dixon geschreven door Al Smith (Jimmy Reeds manager en producer) “voor zover ze er althans uitkwamen”, merkte Jimmy ooit al grappend op, “want ze kregen het maar half af. Toen heb ik me ermee bemoeid en nadat ik er hun rommel had ingepropt, rijmde het tenminste!” Maar een goeie plaat werd het wel!

De plaatopname

De opname vond plaats op 29 Maart 1960, met Lefty Bates en Lee Baker (alias Guitar Junior en alias Lonnie Brooks) op gitaren, Willie Dixon op bas en Earl Philips op drums. In dit geval is de achtergrondzangeres zeker zijn vrouw Mary Lee Reed. Zoals ze zelf trots zei ; “Op Big Boss Man zing ik echt!”.Het is een van Reeds bekendste en meest gecoverde nummers. Het bekendste is de versie die Elvis Presley coverde. Verder werd deze kraker o.a. ook gecoverd door : The Rolling Stones, The Animals, Gratful Dead, Jimmy Witherspoon, Jerry Lee Lewis, B.B. King, Koko Taylor en nog vele anderen.

De betekenis

De betekenis van de song is vrij duidelijk; Het gaat over de onvrede van de werkende slaven op de katoenplantages. De “big boss’, de grote baas had het hoogste woord. Er moest gewerkt worden de klok rond zonder enige pauze voor een glas water. Jimmy had het lef om hier tegenin te gaan zoals hij zing : “ Well, you ain’t so big, you’re just tall, that’s all”, je mag dan wel de grote baas zijn en het hoogste woord hebben maar verder stel je niet zoveel voor. Je ziet Jimmy zo zitten in Mississippi onder de “willow tree”, met zijn gitaar en zijn harmonica zijn onvrede van zich af zingend dat hij wel op zoek gaat naar een andere baas die hem wel goed behandelt.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties