Bang bang boom boom (Part 2)

Vervolg interview


BH: het was zo’n leuk nummer om aan te werken, ( The uglies house on the block) maar het kostte me wel wat tijd het te schrijven. Ik had dit nummer ook niet gelijk aan Kevin gegeven; hij bleef me maar vragen naar meer nummers en hij zei: “Ik heb het gevoel dat je een aantal persoonlijke nummers voor me achterhoud. Waarom geef je me er niet een paar?” Uiteindelijk heb ik hem toen dit nummer gegeven en hij wilde het meteen opnemen, waar ik hem heel dankbaar voor ben.
MR: Beth, laten we het hebben over “Everything must change”. Je hebt een aantal grote veranderingen in je leven meegemaakt. Zeker de laatste paar jaar vertel daar eens iets over?
BH: Ja het lijkt wel of mijn leven alleen maar bestaat uit grote veranderingen. Als kind heb ik altijd geworsteld met een bipolaire stoornis maar heb daar nooit medicijnen voor gekregen. Wat leidde tot zelfmedicatie, een hoop problemen met een drugsverslaving enz. Uiteindelijk besloot ik af te kicken voordat ik ging trouwen. Alle artsen zeiden tegen me; afkicken gaat niet zomaar, je hebt medische begeleiding nodig. Maar ik was eigenwijs en zei; ikke niet, ik ga afkicken en mijn leven op de rit krijgen zonder al die hulp. Dat lukte nog ook, al had ik nog steeds een beetje een raar strontje in mijn hoofd, maar het ging goed.
Ik startte met een tournee door Europa, ook dat ging ook allemaal heel goed. Ik was volop met mijn carrière bezig en het voelde als een tweede kans. Ik voelde me prima en zei met bravoure tegen mijn artsen: zie je nou wel , ik zei toch dat het zou lukken zonder medische hulp. En zij zeiden; Nee je bent in remissie, ik zou maar uitkijken. Ze hadden gelijk, want zo’n 5 jaar geleden had ik mijn ergste depressie die ik ooit heb gehad. Ik belandde in het ziekenhuis en dat veranderde alles. Toen ik uit het ziekenhuis kwam schreef ik het nummer “Everything must change’. Het gaat over wat ik daar allemaal heb meegemaakt. Ik had weleens eerder in het ziekenhuis gelegen maar niet zo lang. Meestal laten ze je gaan als je weer een beetje OK bent, maar deze keer niet. Toen ik weer stabiel was wilden ze me toch nog een tijdje in de gaten houden, wat ongeveer zes weken duurde. De laatste week dat ik daar was, realiseerde ik me dat ongeacht de aard van de duisternis in het leven, iedereen wordt geconfronteerd met zijn eigen problemen en daar dan mee moeten dealen. Of dingen goed of slecht gaan, verandering is er altijd!
Het leven is een op een neer gaande golfbeweging, dat is de natuurlijke gang. Iedereen heeft zijn eigen lot en zijn eigen weg te gaan, die vervuld is vreugde, dromen en tragedie. Dat heb Ik met veel verschillende metaforen getracht te verwerken in dat nummer.


MR: En zoals The Beatles zeggen, met een beetje hulp van onze vrienden. In jouw geval: Joe Bonamassa.
BH: Oh God, hij is een lieve schat! Hij is geweldig!
MR: Je hebt samen met hem een album opgenomen, live gespeeld en jullie zijn goede vrienden geworden. Vertel eens over je relatie met hem!
BH: Joe zocht kontakt met mij nadat hij een aantal nummers van mij had gedraaid in zijn radioshow, die hij een tijdje deed. Ik was bezig met optredens in Londen en hij kwam daar kijken. Ik kreeg niet de kans om met hem te praten, maar tegen mijn man zei hij: ik heb een idee, ik zou graag een album opnemen met Beth met coversongs van onze favorieten. Ik had niet veel hoop op zijn uitspraak, ik bedoel iedereen is zo druk bezig met zijn eigen carrière dat daar bijna nooit tijd voor is.
Ik dacht: over een tijdje is hij het vast weer vergeten. Echter een paar maanden later kwam ik hem weer tegen, in Nederland. We verbleven in hetzelfde hotel en dit was de eerste keer dat ik zijn gezicht te zien kreeg.
Hij zei: Beth ik wil écht een album met je opnemen. Dus ik zei: hey, zeg maar wanneer en waar. Hij zei: Maak maar een lijstje met je favoriete songs dan doe ik hetzelfde en dan gaan we de studio in met Kevin Shirley. Dat is precies hoe het gegaan is.
We kozen een heleboel verschillende nummers van Ray Charles tot Billie Holiday, Aretha Franklin, Etta James….allerlei grote artiesten. Ik had geweldige tijd met hem in de studio. Hij is een geweldige kerel! We gaan zelfs samen touren door Europa.
MR: Onlangs had je ook een klein uitstapje met een zekere Jeff Beck in The Kennedy Center Honors….?
BH: Oh, God yeah, Jeff Beck is mijn magiër en we zijn goede vrienden met hem.
Op een gegeven moment was ik bezig met televisiewerk in Engeland, een TV show met Jools Holland en meestal als ik ergens in Engeland bezig ben komt hij me opzoeken. Hij grapte: Beth, hou je oren gespitst de komende weken! Ik moest er om lachen en zei: Oh okay! Ik ging verder met mijn tournee, maar twee weken later kreeg ik een telefoontje van hem. Hij zei: Hey, ik ben gevraagd voor een optreden in The Kennedy Center Honors om een tribute te brengen aan Buddy Guy. Zou jij willen zingen? Ik zei: Jeff, met jou altijd, voor jou doe ik alles, maar oh my God, Buddy Guy! Ik was wild enthousiast en wist gelijk welk nummer ik wilde doen I’d Rather go blind” van Etta James. Het is een van de nummers die ik samen opnam met Joe. De directeur van The Kennedy
Center Honors keurde het goed, Buddy Guy is namelijk een grote fan van Etta James.
Het was geweldig om dat te mogen doen. Ik had zelfs een eigen stylist om me te kleden!.
MR: (lacht) Geweldig! Okee nu een vraag die ik aan iedereen stel, dus nu ook aan jou. Welk advies heb je voor nieuwe artiesten?
BH: Op de eerste plaats, zoek een goede manager die slim is, goede kontakten heeft, en die echt om je geeft, ook persoonlijk. Het mag niet zo iemand waarvoor je het zoveelste paradepaardje bent waar hij weleens even een ster van zal maken. Zoek iemand waarmee je een goede relatie hebt en waarmee je op één lijn zit.
Op de tweede plaats: Besef dat roem en geld niet vanzelf komen omdat jij denkt dat je talent hebt of omdat je moeder dat denkt. Je moet van de muziek en het vak houden beslissen of je daar keihard voor wilt werken, zelfs al krijg je geen roem en geld. Er zijn zo veel geweldige artiesten op de wereld, waar we nooit van hebben gehoord en niet omdat ze geen talent hebben ofzo, maar je moet ook een beetje geluk hebben, op de juiste plaats en tijd zijn en op de goede manier gepromoot worden denk ik. Ik spreek uit ervaring, ik droomde van een groot huis in Malibu, en een eigen vliegtuig.
Die droom is niet uitgekomen maar ik heb daar voor in de plaats een geweldige tijd en daar ben ik dankbaar voor.
MR: Wat voor advies zou je geven aan een jonge vrouw die een grote hit had met “LA song (out of this town)”?
BH: (lacht) Mijn advies zou zijn, het is okee om even de weg kwijt te raken en in de put te zitten, vergeef jezelf, en leer van je fouten, open je hart. Ga weer het werk, doe iets wat je echt leuk vind en geniet daarvan.
MR: Ik vond het geweldig om even met je te mogen praten, bedankt voor je tijd en succes met alles wat je nog gaat doen!
BH: Dankjewel dankjewel!!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties