Anna Stesia

Mei 2018 het is alweer 30 jaar geleden dat het tiende (concept)album LoveSexy van Prince uitkwam.
Meteen werd ik gegrepen door het mooie nummer “Anna Stesia”.

Anna Stesia” is het meest directe antwoord van Prince op alles waarmee hij worstelde in het opgeschorte Black Album – een muzikale weergave van zijn problemen met goed versus kwaad, en vlees versus geloof.

Het op funk gefocuste Black Album – dat uiteindelijk in 1994 officieel werd uitgebracht – leunde beslist naar meer vleselijke bezigheden, terwijl het door hem uitgegeven project in plaats daarvan naar een middenweg zocht. Toen Lovesexy in mei 1988 uitkwam, evolueerde het tot de meest spirituele bevrijding van Prince met in het middelpunt is ‘Anna Stesia’.

De Black Album zou oorspronkelijk verschijnen in december 1987, slechts acht maanden na Sign O ‘the Times, maar de in conflict verkerende Prince trok het album een week voordat het project uit moest komen in. Wat daarna ontstond, hield veel meer complexiteit in en was bijna volledig nieuw. Tegen de tijd dat hij ermee klaar was, bleef alleen “When 2 R In Love” over van het verlaten Black Album, zoals Prince furieus registreerde over een periode van twee maanden tussen december 1987 en januari 1988.

De andere nummers werden hoofdzakelijk in volgorde opgenomen, en grotendeels alleen. Hij begint met het aanbieden van een duidelijke link naar waar deze reis begon. Het rockende “Eye No”, een bewerking van “The Ball” van de eveneens onuitgegeven Crystal Ball, wordt gevolgd door “Alphabet St.” en het drukke gebons van “Glam Slam.” Dan onthult “Anna Stesia” zich – met een titel die herinnert aan het Griekse woord voor opstanding – plotseling de complexe emoties, de zuivering van lichaam en ziel.

Wat eerder kwam, lijkt een oefening op escapisme en ego; Prince geeft ons nu een kijkje in zijn ziel; “Maybe I could learn 2 love…..If I was just closer 2 something….Closer 2 u’re higher self? I don’t know, closer 2 heaven…..Closer 2 God”.

Vanaf daar neemt Lovesexy een beslist meer introspectieve wending. Prince ontvlamd tot een ander en veel dieper soort verlangen, zelfs of God en Satan (of, meer specifiek voor het Lovesexy-project, Camille en Spooky Electric) een felle strijd voeren in zijn hart. “Anna Stesia” is het moment waarop die oorlog wordt gewonnen, althans voorlopig. We mogen getuigen zijn als Prince – beroemd, natuurlijk vanwege zijn speelse dualiteit – de kant van de liefde kiest: “Love is God, God is love”, zingt hij terwijl het opzwepende coda zich ontvouwt. “Girls and boys, love God above.”

Tijdens de extravagante tournee die volgde, speelde “Anna Stesia” een vergelijkbare rol en eindigde de eerste helft van een setlist die begon met een donker thema wat overging in een meer positiever thema. Anna Stesia is het sleutelnummer van Lovesexy, waarin Prince achter zijn piano op zijn schreden terugkeert en tot inkeer komt………………… Positivity – Yes – Have U had U’re Plus sign 2day?

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
joke kerkhof
Gast
joke kerkhof
8 maanden geleden

Mooi geschreven,heb mezelf nooit zo in Prince verdiept,en zelfs een kaartje voor een concert in Ahoy afgeslagen…waar ik wel spijt van heb gehad,had hem toch graag wel gezien achteraf!
lieve gr Joke